Benvinguts!!

Us donem la benvinguda a aquest canal de comunicació del grup BARTRINA assessors (Bartrina-Carbó i Associats, Valls i Baldrich i Gestaga).

La nostra voluntat, mitjançant aquest blog, es fer-vos partíceps de totes aquelles temàtiques que creiem que poden ser del vostre interès: les darreres novetats legislatives, comentaris a "problemàtiques comunes" copçades en el nostre dia a dia professional, articles relacionats amb l'àmbit de l'assessoria empresarial, calendaris fiscals, etc.....en resum, són moltes les consultes que contestem personalment, moltes les informacions que rebem de les diverses fonts de les que gaudim, però molt poques les possibilitats que tenim de "socialitzar-les" i fer-ne partíceps als que realment són la nostra raó de ser. Desitjem que us sigui d'utilitat.

David, Lídia i Eva




diumenge, 28 d’octubre del 2012

Impost sobre les estades en establiments turístics


 
Els establiments turístics hauran de repercutir aquest tribut als seus clients i ingressar-lo periòdicament a l'Agència Tributària de Catalunya a partir de l'1 de novembre de 2012, data de la seva entrada en vigor.

 
L'impost sobre les estades en establiments turístics creat i regulat per la Llei 5/2012, de 20 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives i de creació de l'impost sobre les estades en establiments turístics, entra en vigor el dia 1 de novembre de 2012.
 
Les principals característiques d'aquest nou tribut d'àmbit autonòmic són les següents:
 
Fet imposable
 
Constitueix el fet imposable d'aquest impost l'estada (s'entén per estada el gaudi del servei d'allotjament, per dia o fracció, amb pernoctació o sense en establiments turístic) que realitza el contribuent en un dels establiments i equipaments  següents situat a Catalunya:
 
a) Els establiments hotelers, els apartaments turístics, els càmpings i els establiments de turisme rural, d'acord amb la legislació aplicable en matèria de turisme.
 
b) Els albergs de joventut, d'acord amb la legislació aplicable en matèria d'equipaments i instal·lacions juvenils.
 
c) Els habitatges d'ús turístic, d'acord amb la legislació aplicable en matèria de turisme.
 
d) Les àrees de pernoctació destinades a albergs mòbils.
 
e) Les embarcacions de creuer turístic. S'entén per embarcació de creuer turístic, als efectes d'allò que s'ha establert per aquesta llei, la que realitza transport per mar o per vies navegables amb l'única finalitat de plaer o recreació, completat amb altres serveis i amb estada a bord superior a dues nits, amarrada en un port marítim, segons allò que s'ha definit per la normativa de la Unió Europea.
 
f) Qualsevol altre establiment o equipament que s'estableixi per llei.
 

Exempcions
 
Resten exemptes de l'aplicació d'aquest impost:
 
a) Les estades subvencionades per programes socials d'una administració pública de qualsevol estat membre de la Unió Europea. L'aplicació d'aquesta exempció s’ha d'acreditar documentalment.
 
b) Les persones d'edat igual o inferior a 16 anys.
 
Per al gaudi i aplicació de les exempcions citades s’ha d'acreditar documentalment la concurrència de les circumstàncies que les meriten, d'acord amb l’establert pel reglament (encara no publicat).
 
Obligats tributaris
 
Són obligats tributaris de l'impost, el contribuent, el substitut del contribuent i els responsables solidaris.
 
És contribuent de l’impost la persona física que realitzi una estada en qualsevol dels establiments i equipaments subjectes a l'impost. També ho és la persona jurídica a nom de la qual s'entrega la corresponent factura o document anàleg per a l'estada de persones físiques en els establiments i equipaments esmentats.
 
Té la condició de substitut del contribuent la persona física o jurídica, així com les entitats que no tenen personalitat jurídica (comunitats de béns, societats civils, etc.), que sigui titular de l'explotació de qualsevol dels establiments o equipaments subjectes a l'impost.
 
Respondran solidàriament de l'ingrés dels deutes tributaris corresponents a les quotes meritades  dels contribuents totes les persones físiques o jurídiques que contracten directament en nom del contribuent, i fan d’intermediàries entre aquests i els establiments i equipaments subjectes a l'impost.
 
Quota tributària
 
S'obté de multiplicar el nombre d'estades per la quota corresponent en funció de la categoria de l'allotjament i de la ubicació, distingint Barcelona de la resta de Catalunya.
 
La quota així determinada s'aplicarà sobre un màxim de set unitats d'estada quan el client romangui durant un període superior.
 
Tarifa Barcelona ciutat
 
Hotel de 5 estrelles, gran luxe i embarcacions de creuer: 2,25 euros
Hotel de 4 estrelles i 4 superior: 1,10 euros
Resta d'establiments i equipaments: 0,65 euros
 
Tarifa resta de Catalunya
 
Hotel de 5 estrelles, gran luxe i embarcacions de creuer: 2,25 euros
Hotel de 4 estrelles i 4 superior: 0,90 euros
Resta d'establiments i equipaments: 0,45 euros
 
Meritació
 
L'impost sobre les estades en establiments turístics es merita a l'inici de l'estada en els establiments i equipaments subjectes a l'impost.
 
Fa falta que l'establiment emeti factura?
 
Sí, al final de l'estada, sense perjudici que el client efectuï el pagament a través de terceres persones intermediàries. La factura ha de reflectir l'import de l'impost de forma desglossada. Si el turista ha pagat, a través d'intermediari i en origen, el preu a compte i per tot el valor de l'estada, l'establiment haurà de facturar l'impost al client encara que sigui aquest l'únic concepte de la factura.
 
En definitiva, el titular de l'establiment repercutirà l'impost al consumidor mitjançant factura i haurà d'ingressar la quota repercutida a la “Agència Tributària de Catalunya” en la periodicitat que estableixi el Reglament.
 
Atenció. Queda pendent de publicació l'Ordre que aprovi el model d'autoliquidació.