Benvinguts!!

Us donem la benvinguda a aquest canal de comunicació del grup BARTRINA assessors (Bartrina-Carbó i Associats, Valls i Baldrich i Gestaga).

La nostra voluntat, mitjançant aquest blog, es fer-vos partíceps de totes aquelles temàtiques que creiem que poden ser del vostre interès: les darreres novetats legislatives, comentaris a "problemàtiques comunes" copçades en el nostre dia a dia professional, articles relacionats amb l'àmbit de l'assessoria empresarial, calendaris fiscals, etc.....en resum, són moltes les consultes que contestem personalment, moltes les informacions que rebem de les diverses fonts de les que gaudim, però molt poques les possibilitats que tenim de "socialitzar-les" i fer-ne partíceps als que realment són la nostra raó de ser. Desitjem que us sigui d'utilitat.

David, Lídia i Eva




diumenge, 13 de febrer del 2011

Ampliació del concepte de rehabilitació en l'IVA.

La nova ampliació del concepte de rehabilitació, permet aplicar el tipus reduït del 8% a les obres de rehabilitació d'edificacions destinades principalment a vivendes, inclosos els locals, annexes, garatges, instal·lacions i serveis complementaris, sempre que més del 50% de l'edificació estigui destinada a vivenda.

Als efectes de la llei de l'IVA, són obres de rehabilitació d'edificacions les que reuneixin els següents requisits:
  1. Que el seu objecte principal sigui la reconstrucció de les mateixes, entenent-se complert aquest requisit quan més del 50% del cost total del projecte de rehabilitació es correspongui amb obres de consolidació o tractament d'elements estructurals, façanes o cobertes, o amb obres anàlogues o conexes a les de rehabilitació. El projecte pot contenir doncs, obres que no siguin pròpiament de rehabilitació, ni anàlogues ni conexes amb les mateixes, sempre que el cost de tals obres, sigui inferior al 50% del cost del projecte.
  2. Que el cost total de les obres sigui superior al 25% del preu d'adquisició de l'edificació, si aquesta s'hagués adquirit durant els dos anys anteriors a l'inici de les obres de rehabilitació, o en un altre cas, del valor de mercat que tingués l'edificació o part de la mateixa, en el moment d'aquest inici. A aquests efectes, es descomptarà del preu d'adquisició o del valor de mercat la part proporcional corresponent al sòl.
Així doncs, la nova redacció del concepte de rehabilitació presenta les següents novetats:
-S'explicita de forma precisa quan es considera que les obres tenen per objecte principal la consolidació i tractament d'estructures, façanes, cobertes i altres anàlogues.
-Es defineix amb precisió els conceptes d'obres anàlogues i conexes a les de rehabilitació.

És consideren obres anàlogues:
-les d'adequació estructural que proporcionin a l'edificació condicions de seguretat constructiva, garantint la seva estabilitat i resistència mecànica.
-les de reforç o adequació de la cimentació, així com les que afecten o consisteixen en el tractament de pilars o forjats.
-les d'ampliació de la superfície construïda, sobre i sota resant.
-les de reconstrucció de façanes i patis interiors.
-les d'instal·lació d'elements elevadors, inclosos els destinats a salvar barreres arquitectòniques per a l'ús de discapacitats.

Es consideren obres connexes a les de rehabilítació:
-les obres de paleta, llauneria i fusteria.
-les destinades a la millora i adequació de tancaments, instal·lacions elèctriques, aigua i climatització i protecció contra incendis.
-les obres de rehabilitació energètica.

Cal tenir present que el cost de les obres connnexes han de ser d'un import inferior al de les obres de consolidació o tractament d'elements estructurals, façanes o cobertes, i en el seu cas, de les obres anàlogues a aquestes, sempre que estiguin vinculades a elles de forma indissociable i no consisteixin en el simple acabat de l'edificació ni en el simple manteniment o pintura de la façana.