Benvinguts!!

Us donem la benvinguda a aquest canal de comunicació del grup BARTRINA assessors (Bartrina-Carbó i Associats, Valls i Baldrich i Gestaga).

La nostra voluntat, mitjançant aquest blog, es fer-vos partíceps de totes aquelles temàtiques que creiem que poden ser del vostre interès: les darreres novetats legislatives, comentaris a "problemàtiques comunes" copçades en el nostre dia a dia professional, articles relacionats amb l'àmbit de l'assessoria empresarial, calendaris fiscals, etc.....en resum, són moltes les consultes que contestem personalment, moltes les informacions que rebem de les diverses fonts de les que gaudim, però molt poques les possibilitats que tenim de "socialitzar-les" i fer-ne partíceps als que realment són la nostra raó de ser. Desitjem que us sigui d'utilitat.

David, Lídia i Eva




dilluns, 20 de febrer del 2012

Comunicació de dades del perceptor de rendes del treball al seu pagador o de la variació de les dades prèviament comunicades.

Els recordem que cada vegada que un treballador comença a treballar a la nostra empresa, se  li ha de demanar que complimenti el model 145, indicant quines són les seves dades personals i familiars. Aquesta informació ens servirà per calcular la retenció que se li haurà de practicar en la nòmina.
A més a més, hauriem d’informar als nostres empleats que si en el futur canvien algunes de les circumstàncies que ens havien informat inicialment, també hauran de comunicar-ho mitjançant un nou model 145.
El moment en què el treballador haurà de comunicar el canvi de les seves circumstàncies personals o familiars serà diferent segons el cas. D'aquesta manera, el treballador haurà informar-ho en el termini de 10 dies des que es produeixi el canvi en les seves circumstàncies si es donen els dos següents requisits al mateix temps:
  • Quan el canvi suposi un augment del tipus de retenció aplicable.
  • Quan per al canvi, la Llei hagi previst que és possible regularitzar el tipus de retenció a mitjans d’any.
A títol recordatori, tingui present que des del passat 1 gener 2012 va entrar en vigor el Reial decret-llei 20/2011, de 30 de desembre, que estableix amb caràcter temporal (per als exercicis 2012 i 2013) un gravamen complementari a la quota íntegra estatal de l’IRPF, a més d'un increment dels tipus de retenció i ingrés a compte sobre determinades rendes de l’IRPF.

Aprovat nou model 145
Per finalitzar, el volem informar que amb efectes per a les comunicacions de dades al pagador o de variació de les dades prèviament comunicades que s’hagin d'efectuar a partir de l’01-02-2012, s'ha aprovat un nou model 145, que substitueix l'anterior vigent.
Aquest nou model 145 manté en la seva integritat l'estructura i contingut de les dades personals i familiars, així com les corresponents a les pensions compensatòries a favor del cònjuge i les anualitats per aliments a favor dels fills, fixades ambdues per decisió judicial, del model anterior, però inclou les novetats següents:

a) El Reial decret-llei 20/2011 ha recuperat la deducció per inversió en habitatge habitual, de manera que qualsevol contribuent, amb independència de la quantia de la seva base imposable, es podrà aplicar la deducció sempre que compleixi els requisits exigits, i ha suprimit, en conseqüència, tot el règim transitori que s'havia habilitat l'efecte. Això ha suposat la desaparició d'aquesta distinció entre ambdós règims, general i transitori, als efectes de l'aplicació de la reducció en dos sencers del tipus de retenció, i es fa necessari adaptar a aquesta modificació el model de comunicació de dades del perceptor de rendes del treball al seu pagador.
No serà necessari que reiterin al mateix pagador la comunicació de dades aquells perceptors que, tenint dret a la reducció del tipus de retenció haguessin comunicat ja aquesta circumstància amb anterioritat a l’01-02-2012.
b) La possibilitat d'efectuar la comunicació de dades o la seva variació per mitjans telemàtics o electrònics s'estén a aquells casos en què s’hagin d'adjuntar a la comunicació, el testimoni literal, total o parcial, de la resolució judicial determinant de les pensions compensatòries i, si escau, de les anualitats per aliments de què es tracti. En aquest cas, el perceptor haurà de conservar els originals d'aquests documents si els hagués remès per mitjans electrònics amb la comunicació.