El proppassat 16 de novembre fou publicat al BOE
el Reial decret 895/2013, que modifica el Reial decret 1431/2003 pel qual
s'estableixen determinades mesures de comercialització en el sector dels olis
d'oliva i de l'oli de pinyola d'oliva. La nova norma entra en vigor l'1 de
gener de 2014, però es podran continuar utilitzant les existències disponibles
fins al 28 de febrer.
Envasos etiquetatges i no reutilitzables
Aquest reial decret estableix que
en els establiments del sector de l'hostaleria i la restauració i en els
serveis d’àpats, els olis es posaran a disposició del consumidor final en envasos etiquetats i proveïts d'un
sistema d'obertura que perdi la seva integritat després de la seva primera
utilització.
Els envasos que per la seva
capacitat es puguin posar a disposició dels consumidors finals més d'una
vegada, disposaran a més d'un sistema de
protecció que impedeixi la seva reutilització un cop s’hagin buidat.
La nova norma no afectarà la
plena aplicació del règim jurídic vigent sobre envasos i residus d'envasos,
establert per la Llei 11/1997, de 24 d'abril, d'envasos i residus
d'envasos, i el Reial decret 782/1998, de 30 d'abril, pel qual s'aprova el
reglament per al desplegament i execució de la Llei 11/1997, de 24
d'abril, d'envasos i residus d'envasos.
La nova norma entra en vigor l'1
de gener de 2014, i contempla també la possibilitat d'utilització de les
existències de productes adquirits abans de l’01-01-2014. D'aquesta manera, els
olis d'oliva i els de pinyola d'oliva adquirits pel sector de l'hostaleria,
restauració i serveis d’àpats abans d'aquesta data es podran posar a disposició
del consumidor final fins al 28 de febrer de l'any que ve.
Aquesta mesura s'emmarca en el
contingut del "Pla d'acció sobre el sector de l'oli d'oliva de la Unió Europea ",
que estableix una sèrie de mesures encaminades a millorar la competitivitat del
sector oleícola, entre les quals es troba estimular als Estats membres a exigir
la utilització d'envasos que no permetin reomplir-los en el canal HORECA (entès
com el conjunt d'establiments del sector de l'hostaleria i la restauració i
dels serveis d’àpats).