Benvinguts!!

Us donem la benvinguda a aquest canal de comunicació del grup BARTRINA assessors (Bartrina-Carbó i Associats, Valls i Baldrich i Gestaga).

La nostra voluntat, mitjançant aquest blog, es fer-vos partíceps de totes aquelles temàtiques que creiem que poden ser del vostre interès: les darreres novetats legislatives, comentaris a "problemàtiques comunes" copçades en el nostre dia a dia professional, articles relacionats amb l'àmbit de l'assessoria empresarial, calendaris fiscals, etc.....en resum, són moltes les consultes que contestem personalment, moltes les informacions que rebem de les diverses fonts de les que gaudim, però molt poques les possibilitats que tenim de "socialitzar-les" i fer-ne partíceps als que realment són la nostra raó de ser. Desitjem que us sigui d'utilitat.

David, Lídia i Eva




dimarts, 3 de gener del 2012

Publicat el Projecte de llei de mesures fiscals i financeres de Catalunya.

Entre d'altres mesures fiscals, destaquem l'elevació del mínim exempt en la tributació de l'impost sobre el patrimoni fins a 700.000 euros per equiparar-lo a la normativa estatal, i s'introdueix un impost que gravarà l'estada de les persones físiques en els establiments turístics de Catalunya.


En el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) del dia 20 de desembre, es publicà el Projecte de llei de mesures fiscals i financeres i de creació de l'impost sobre les estades en establiments turístics.
Cal destacar que la llei introdueix un impost sobre l'estada en establiments turístics, i que crea un tiquet moderador que gravarà amb un euro la prescripció i dispensació dels medicaments. També en matèria de tributs cedits, el tram autonòmic de l'impost sobre vendes detallistes d'hidrocarburs augmenta de 0,024 cèntims per litre a 0,048.
Una altra mesura important és que la Generalitat bonificarà el 100% dels tributs associats a la dació en pagament quan es transformi en un lloguer amb opció de compra.
Principals mesures fiscals i financeres
Impost sobre les estades en establiments turístics
Es crea, com a tribut propi de la Generalitat, aquest impost que té per objectiu nodrir el Fons per al Foment del Turisme, i que és aplicable en tot el territori de Catalunya.
Les principals característiques d'aquest impost les podem resumir en:
• L'impost és compatible amb altres exaccions, específicament amb les taxes que es puguin establir per la prestació de serveis públics o la realització d'activitats administratives.

• Constitueix el fet imposable de l'impost l'estada (i s’entén com a tal com el gaudi del servei d'allotjament, per dia o fracció, amb pernoctació o sense) que faci el contribuent persona física (també és contribuent la persona jurídica a nom de la qual s'entregui la corresponent factura o document anàleg per l'estada de persones físiques) en algun dels establiments i equipaments següents:
a) Establiments hotelers, apartaments turístics, càmpings i establiments de turisme rural, d'acord amb la legislació aplicable en matèria de turisme.
b) Albergs de joventut, d'acord amb la legislació aplicable en matèria d'equipaments i instal•lacions juvenils.
c) Habitatges d'ús turístic, d'acord amb la legislació aplicable en matèria de turisme.
d) Àrees de pernocta destinades a albergs mòbils.
e) Embarcacions de recreació matriculada o susceptible de ser matriculades a la llista 6a o 7a del Registre de matrícula, amarrades en un port marítim.
f) Les embarcacions de creuer turístic, i s’entenen com a tals aquelles que fan transport per mar o per vies navegables amb l'única finalitat de plaer o recreació, completat amb altres serveis i amb habitació a bord superior a dues nits, amarrades en un port marítim, segons defineix la normativa de la Unió Europea.
g) Qualsevol altra que s'estableixi per llei.
• La quota tributària s'obté de multiplicar el nombre d'estades pel tipus del gravamen corresponent segons el tipus d'establiment o equipament turístic, d'acord amb la tarifa següent:
  • Hotels de 5 estrelles, gran luxe i embarcacions de creuer turístic: 3 euros
  • Hotels de 4 estrelles, 4 superior: 2 euros
  • Resta d'establiments i equipaments: 1 euro
S'estableix un import màxim de quota: la corresponent a 10 unitats d'estada per persona.
• Estaran exemptes del pagament de l'impost, les persones amb edat igual o inferior a 12 anys i les estades subvencionades per programes socials d'alguna administració pública de la Unió Europea.
• Règim transitori: l’impost sobre les estades en establiments turístics no serà exigible a aquelles estades que hagin estat contractades amb anterioritat a la data d'entrada en vigor d'aquesta llei. A l'efecte, qui al•legui aquesta circumstància, haurà de justificar la data de la contractació mitjançant l'aportació de la factura corresponent o per qualsevol altre mitjà de prova admès en dret

Nova taxa: tiquet moderador sobre la recepta mèdica

En el capítol de mesures fiscals, la llei també recull la creació d'un “tiquet moderador” que gravarà els actes preparatoris, accessoris i de millora de la informació que permeten l'expedició dels medicaments i els productes sanitaris. Com a conseqüència d'això, els titulars de la targeta sanitària hauran de pagar un euro per cada medicament prescrit.

ITP i AJD. Noves ajudes en els tràmits de la dació en pagament

S'alleugerirà la pressió fiscal sobre els tràmits de la dació en pagament quan estigui associada a un contracte de lloguer amb opció de compra, mitjançant bonificacions del 100% en l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITP i AJD). La llei de mesures preveu bonificacions en tres fases diferents del procés:
• Dació en pagament: es bonificarà el 100% de la quota per transmissió de l'habitatge (TP) a l'entitat creditora, sempre que l'antic propietari signi un contracte de lloguer per un període no inferior a 10 anys. L'import màxim bonificat serà equivalent a l'aplicació del tipus imposable sobre els primers 100.000 euros del preu de l'habitatge.
• Lloguer de l'habitatge: es bonifica el 100% de la quota per arrendament (AJD) entre l'entitat creditora i el propietari.
• Recompra de l'habitatge: si l'antic propietari decideix recomprar al banc el seu habitatge, la Generalitat també bonificarà el 100% de la quota tributària de l'ITP que grava aquest tràmit.
La llei de mesures també preveu una bonificació del 100% de la quota de l'ATP quan el propietari i l'entitat creditora acordin alguna modificació en les condicions de la hipoteca sobre l'habitatge habitual, com per exemple canvis en el tipus d'interès o ampliacions dels terminis d'amortització.

Límit mínim exempt de l'impost sobre el patrimoni

Amb efectes a 31 de desembre de 2011, es modifica l'import del mínim exempt de l'impost sobre el patrimoni, i es fixa el mínim en la quantitat de 700.000 euros per equiparar-lo a la normativa estatal.

Altres mesures fiscals
La llei inclou un conjunt de mesures fiscals que complementen i instrumentalitzen la política econòmica marcada per la Llei de pressupostos:
• Augment del tipus del tram autonòmic de l'impost sobre vendes detallistes de determinats hidrocarburs, que passa de 0,024 cèntims per litre a 0,048.
• S'eleva el tipus de l'impost sobre actes jurídics documentats de l'1,2% a l'1,5% en tots els supòsits generals, i de l'1,5% a l'1,8% en aquells documents en què s'hagi renunciat a l'exempció en l'IVA.
• Increment del cànon de l'aigua per a l'ús domèstic, mitjançant l'addició d'un nou tram per als consums superiors a 18 metres cúbics/mes. La finalitat d'aquest nou tram és gravar els grans consums per incentivar l'estalvi.
• Introducció de noves taxes i modificació de preus públics per garantir la sostenibilitat de determinats serveis dispensats pels departaments.